En av Sveriges mest respekterade och ledande designer inom couture firar i år 30-årsjubileum och som första stopp i en lång rad av aktiviteter utkommer hans memoarer Avklädd den 22 september på The Book Affair Förlag.

Lars Wallin har med sitt utsökta sinne för design i 30 års tid trollbundit en stor publik med festklänningar, scenkläder och brudklänningar. Hans kreationer har setts på kungligheter och i Melodifestivalen. Men trots att de flesta i Sverige känner till namnet Lars Wallin och förknippar det med häpnadsväckande vackra kreationer, vet vi egentligen ytterst lite om människan bakom varumärket. I sina memoarer gläntar Lars Wallin äntligen på dörren till sin ateljé och bjuder in oss bakom kulisserna. Hur går det till när drömmar blir till verklighet? Och hur började egentligen allt?

– Jag har fått vara med om så många osannolika upplevelser. Jag har arbetat med kunder i de lyxigaste miljöer och bland fattiga kvinnor i Uganda, träffat svenska och utländska stjärnor, de flesta sagolikt trevliga men inte alla. Jag har bränt ut mig och lärt mig om livet, blivit lurad, räddad, mobbad och hyllad. Det här är min berättelse, säger Lars Wallin.

Från mobbing till världsstjärnor

I memoarerna Avklädd får vi en inblick i en känslig och egensinnig konstnärs yrkesliv som domineras av en oändlig kärlek till couturen och hantverket, materialen och skapandeprocessen. Vi får ta del av Lars färgstarka upplevelser från barndomen och steget in i den tuffa men glamourösa designvärlden med resor, fotograferingar och möten med svenska och internationella stjärnor. I boken får vi bland annat läsa om allt från hur Lars mobbades så svårt under sin skoltid, både fysiskt och psykiskt, att han hamnade på sjukhus till hur det gick till när Charlotte Perrellis brudklänning sprack på bröllopsdagen, och den otäcka upplevelsen när indrivare i ett MC-gäng gjorde ett ovälkommet besök i ateljén efter konkursen, hur Lars en gång gjorde bort sig inför en thailändsk prinsessa, höll på att förlora livet vid en fotografering i Marocko och om det sorgkantade mötet med Lars idol – legenden och världsstjärnan Liza Minnelli. Boken är rikligt illustrerad med privata, dokumentära fotografier och Lars handskrivna noteringar.

Avklädd | ISBN 9789198594713 | Utkommer 22 september